Frågor och svar

Här är allt du behöver veta för att klimatkompensera dina utsläpp idag. Saknar du något?

Beställa och betala

Ja, vi välkomnar alla bolagsformer. Eftersom vi är baserade utanför Sverige så handlar ni momsfritt. Ange bara ert momsregistreringsnummer i kassan.

Ja. Vi samarbetar med Stripe, en av världens största betalningsleverantörer, som är certifierad till PCI Service Provider Level 1. Det är en av de mest strikta standarder som finns i världen inom betalning. Därutöver är både kassan och hela vår webbplats skyddad med 256-bitars kryptering.

Du kan betala med kredit- och betalkort från alla större kortutgivare, inklusive AMEX.

Ja, vi skickar ut ett kvitto via e-post så fort som betalningen är mottagen. Kvittot lever upp till alla krav som ställs för att använda i din bokföring.

Vi visar normalt priser inkl. 25% moms. För att leva upp till nya EU-regler så måste vi justera momsen efter var köparen befinner sig. Om du (eller din enhet) indikerar att du befinner dig i ett annat land än Sverige så kommer priserna istället att visas med det landets momssats.

Nej. När din betalning har mottagits av oss så avsätts den omedelbart för att finansiera CO₂-reducerande projekt. På grund av detta har vår tjänst utförts så snart betalningen har slutförts, och du har därför ingen lagstadgad ångerrätt.

Om klimatkompensation

Klimatkompensering är ett enkelt sätt för företag såväl som privatpersoner att kompensera för sina koldioxidutsläpp. Detta sker genom att reducera utsläpp av CO2, t.ex. genom att plantera träd eller stötta byggandet av förnyelsebar energiproduktion.

Klimatkompensation mäter koldioxidutsläppen (CO2e) av en specifik aktivitet för att motsvarande mängd utsläpp därefter ska kunna reduceras någon annanstans. Eftersom klimatet och atmosfären är globalt spelar det i princip ingen roll var på planeten som utsläppen reduceras.

Global uppvärmning och klimatförändringarna är extremt komplexa utmaningar, och ingen enskild lösning lär kunna stoppa dessa. Vad vi erbjuder är en möjlighet för dig att reducera (eller i vissa fall eliminera) ditt koldioxidavtryck.

Precis som med individuella röster i ett val så gör en enskild handling i sig en ganska liten skillnad, men mångas olika små handlingar tillsammans kan göra enorm skillnad.

Vi måste alla göra vad vi kan om vi ska ha en chans att nå klimatmålen tillsammans. Vi behöver reducera och minska de utsläpp som vi gör, och kompensera för de utsläpp som vi inte kan undvika.

Vi kompenserar för ditt koldioxidavtryck genom trädplantering och genom att stötta Gold Standard-certifierade projekt.

Gold Standard är en organisation som certifierar utvecklingsprojekt för att mäta. garantera och maximera deras klimatnytta. Klimatprojekt som är Gold Standard-certifierade anses vara de allra bästa, och hårdast granskade, i världen.

Gold Standard grundades 2003 av Världsnaturfonden WWF och rekommenderas idag av bland annat FN, Världsbanken och Fair Trade.

Vi slår ihop alla våra kunders bidrag för att kunna åstadkomma större skillnad i 2-3 utvalda projekt åt gången. Projekten varierar över tid, allt eftersom pågående projekt blir avslutade och nya projekt påbörjas, men alla projekt är Gold Standard-certifierade.

Vi fokuserar huvudsakligen på förnyelsebar energi – vindkraft, solkraft och vattenkraft – eftersom dessa projekt ger allra störst klimatnytta per krona.

Trädplantering är ett effektivt och nödvändigt verktyg för att skapa klimatnytta. Fullvuxna träd absorberar 20-25 kilo CO2 per år och det kan dessutom göra det varje år under hela sin livstid, vilket kan vara 50-100 år eller mer.

Problemet är att det tar över tio år innan ett träd blir så stort att det absorberar meningsfulla mängder av CO2, och planeten kan inte vänta i tio år till. Därför stöttar vi också CO2-reducerande projekt som har effekt här och nu.

Integritet och legal

Nej. Vi frågar bara om de uppgifter som vi behöver för att fullgöra våra åtaganden gentemot dig, och sparar bara dessa uppgifter så länge som vi måste enligt lag (t.ex. i bokföring).

Offsetta är ett varumärke som ägs och drivs av Green Company OÜ, VAT no EE102362358, Harju maakond, Lasnamäe linnaosa, Sepapaja tn 6, 15551 Tallinn, Estland.

Nej. Utsläppsrätterna från samtliga klimatprojekt tas ur bruk omedelbart och permanent efter att de blivit köpta. Det betyder att dessa utsläppsrätter inte kan säljas, köpas eller överföras igen. Detta görs för att garantera att samma utsläppsrätt inte används två gånger, vilket skulle motverka syftet.

Alla träd som planteras doneras till den lokalbefolkning eller de lantbrukare som medverkar i trädplanteringen. Träden kommer till nytta för lokalbefolkningen i många årtionden framåt, vilket också fördelaktigt för träden, eftersom lokalbefolkningen får incitament att vårda och skydda träden. Därmed är sannolikheten högre att de överlever och växer upp till sin fulla CO2-reducerande potential.