Lev klimatsmart – bra för miljön och plånboken

Det finns mycket man kan göra för att leva mer klimatsmart, allt från att reducera stora utsläpp som de små vardagliga utsläppen. För de flesta är konsumtionen av CO2 som tillkommer med våra vardagliga rutiner relativt små men på totalen kan det bli förvånansvärt mycket, som man brukar säga ”många bäckar små…”. Fördelen är att om man kan ändra några av dessa rutiner kan man reducera sina utsläpp med förvånansvärt mycket per år. En extra fördel är att många klimatsmarta ändringar i vardagen även kan bespara dig en slant.

Det är just såna tips som vi kommer att fokusera på i det här inlägget. Häng med och se hur du kan gynna både miljön och din plånbok.

 1. Återbruk är a och o
 2. Handla hållbart
 3. Töm förpackningen
 4. Laga mat klimatsmart
 5. Handla säsongsbetonat
 6. Välj klimatsmart transport eller jobba hemifrån
 7. Använd naturliga rengöringsprodukter
 8. Spara el
 9. Avstå kolsyrat vatten och ”kaffe på språng”
 10. Använd tygkassar (säg nej till påsar i butik)

Återbruk är a och o

När du köper saker försök att köpa second hand i mesta möjliga mån eller gå på bytardagar då du kan lämna in det du inte behöver och kan byta till något annat. Om du snabbt blir trött på dina kläder eller om du pendlar i vikt kan det vara ett bra alternativ för att kunna byta ut din garderob utan att det kostar dig eller klimatet.

Handla hållbart

Genom att köpa saker av hög kvalitet som håller länge belastar du jorden och dess resurser mindre. I de flesta fall är det även mer ekonomiskt i längden än att köpa slit-och-släng-saker som bara håller ett kort tag och sedan behöver bytas ut. Försök också att köpa saker i färger som du inte tröttnar på så att du vill ha kvar sakerna en lång tid framåt.

Töm förpackningen – använd sista droppen

När du köper en produkt låt inget gå till spillo, se till att få ur så mycket som möjligt ur förpackningen innan du slänger den (och självklart, återvinn sedan förpackningen). Varje dag slängs oerhörda mängder med såväl mat som rengöringsprodukter med våra förpackningar för att vi inte tömmer dem ordentligt. Genom att öppna förpackningen och skrapa ur det sista av produkten kan du spara in flera köp per månad.

När tandkrämen verkar vara slut klipp av tuben i änden och du kan ha tandkräm för upp till en veckas borstning till. Extra hack – använd tandborsten för att skrapa ur den sista i botten. Du kan använda den avklippta delen för att försluta förpackningen tills den är helt tom. Uppskattningsvis kan det att spara en förpackning per år och person.

Detsamma kan du göra med alla förpackningar som går att klippa upp, t.ex. foundation, lotion, handkräm, vissa tvålförpackningar o.s.v.

Detta gäller även mat, om du äter fil/yoghurt i tetraförpackning prova när det känns som att den är slut nästa gång prova att öppna förpackningen upptill. Det kan finnas en halv portion kvar, som enkelt går att skrapa ur med en sked. Uppskattningsvis kan det spara drygt en förpackning fil/yoghurt per månad, beroende på portionsstorlek och hur ofta man äter det. Det här gäller även annan mat t.ex. skrapa ur det sista smöret ur paketet, använd sista biten ost för att riva till tacos eller en gratäng, koka vatten och häll i honungsburken för att lösa upp den sista honungen. Var kreativ!

Laga klimatsmart mat

Oavsett om man äter kött eller växtbaserad kost är ofta proteinet det som drar upp priset per måltid och framförallt när det gäller kött är det vad som genererar mest utsläpp. Genom att blanda ut maten med t.ex. rotsaker, linser och bönor kan man reducera utsläppen och måltiden kan bli markant billigare. Nästa gång som du gör köttfärssås prova att riva i 1-2 morötter (det gör dessutom såsen saftigare) och koka linser och lägg i. Till tacos bland ut med bönor eller gör t.ex. refried black beans, vilket också gör rätten mer genuin då bönor är vanligt i det mexikanska köket.  Det kan

Handla säsongsbetonat

Genom att handla mat som det är säsong för just nu är belastningen på klimatet mindre, då varorna annars i många fall behöver transporteras långt och/eller de kräver mycket energi för att odlas eller förvaras. Det sparar dessutom inte bara pengar utan råvarorna är ofta godare.

Välj klimatsmart transport eller jobba hemifrån

Det bästa du kan göra för såväl miljön och ekonomin är att cykla till jobbet, som ett extra plus är det också det bästa för din hälsa. Säger du upp ditt gymkort för att cykla istället sparar du dessutom ännu fler slantar. Du behöver inte cykla varje dag, någon dag i veckan är ändå bättre för både klimatet och hälsan. Om du inte kan cykla, åk kollektivt eller samåk (gärna med flera personer) och återigen om det inte funkar varje dag gör det så ofta som möjligt. Det gäller inte bara till jobbet, det kan vara till affären, hämta barnen, när du ska träffa vänner eller åka på en aktivitet på kvällen.

Bilen kostar pengar och gör kroppen tjockare, cykeln sparar pengar och gör kroppen mer vältränad

För den som har möjlighet att jobba hemifrån kan även det vara ett sätt låta bilen stå stilla minst en dag i veckan. Kan bilen bli stående flera dagar kan du fundera på om du kan sälja bilen och hyra bil vid behov istället, alternativt samäga bil med grannen.

Använd naturliga rengöringsprodukter

Istället för att köpa (dyra) kemikalier kan du använda t.ex. ättika, bikarbonat och citron, beroende på vad du ska rengöra. I vissa fall är de till och med mer effektiva än rengöringsprodukter. De är dessutom mer skonsamma för din kropp. Även såpa är ett underligt bra rengöringsmedel, det är billigt, effektivt och skonsammare för miljön.

Spara el

Att spara el är ett tips som är välkänt, såsom att släcka av lamporna när man går ut ur ett rum, det är ett högaktuellt tips för att spara pengar nu när elpriserna skjuter i höjden. Förhoppningsvis är du en av de som inte har lyset på i tomma rum, men har du tänkt på att det finns många andra saker som drar ström i onödan?

 • Stäng av tv:n (istället för att ha den på stand-by)
 • Slå av skärmen när du inte använder telefon, dator, padda o.s.v.
 • Låt inte kyl och frys vara onödigt kalla (det drar mer ström och ökar risk för isbildning i kylen)
 • När du köper ny elektronik och vitvaror välj energisnåla varor